Bent u zo moe dat u overdag wel eens in slaap sukkelt? Klaagt uw geliefde dat u zo snurkt en ligt te woelen? Misschien is de oorzaak slaapapneu, een aandoening die u de halve nacht uit uw diepe slaap houdt. Wat is het en wat kunt u eraan doen? Apneu wordt ook wel eens als apnoe geschreven en betekent letterlijk ‘niet ademen’. Als u adem langer dan 10 seconden stokt, heeft u last van een apneu.

Veel mensen halen onregelmatig adem tijdens het slapen. Af en toe een korte ademstilstand in uw slaap is niet gevaarlijk en u hoeft er ook niets van te merken. Zodra uw hersenen te weinig zuurstof krijgen, geven ze het lichaam een signaal dat u een beetje wakker maakt. Uw ademhaling komt dan weer op gang, wat gepaard kan gaan met een luide snurk. U hoeft dus niet bang te zijn dat u stikt. Meestal bent u zich er niet eens bewust van dat u even wakker was en slaapt u rustig verder.

Zulke ademstilstanden worden wel een probleem als ze lang duren of als u ze erg vaak heeft. Als uw adem elke nacht tientallen keren stokt, slaapt u zo oppervlakkig en onrustig dat u daar overdag last van krijgt. Terugkerende, langdurige onderbrekingen in de ademhaling die leiden tot extreme vermoeidheid, hoofdpijn en slaperigheid noemen we slaapapneu.