Wat is slaapapneu?

Bij slaapapneu is er sprake van meerdere ademstops (apneus) tijdens het slapen. Tijdens de apneu stokt de ademhaling ten minste tien seconden. Veel mensen hebben wel eens apneus in hun slaap. Wanneer er sprake is van meer dan tien ademstilstanden per uur, kan slaapapneu worden vastgesteld. Daarbij gaat slaapapneu vaak samen met snurken.

Wat gebeurt er als iemand slaapapneu heeft?

Door de frequente apneus daalt het zuurstofgehalte in het bloed.  De hersenen krijgen hierdoor te weinig zuurstof waardoor zij een alarmsignaal afgeven. Het gevolg is dat u minder diep slaapt of zelfs wakker wordt. Wanneer dit meerdere malen voorkomt zult u nooit  in een diepe slaap komen. Dit leidt op den duur tot chronische vermoeidheid, prikkelbaarheid (‘kort lontje’) en verminderde arbeidsprestaties.

Symptomen slaapapneu

De symptomen van slaapapneu zijn:

  • oververmoeidheid overdag;
  • vaak naar het toilet gaan in de nacht;
  • hoofdpijn hebben na het wakker worden;
  • een slecht geheugen en concentratieproblemen;
  • stemmingswisselingen;
  • een droge mond bij het ontwaken.

Vaker fouten en minder productief

Wanneer u slaapapneu heeft kan dit uw leven totaal ontregelen. U bent vermoeid maar kunt maar niet achterhalen waar dit vandaan komt. Als gevolg van de vermoeidheid maak u vaker fouten, is het risico op bedrijfsongevallen groter en bent u minder productief. Ook kan niet onderkende of inadequaat behandelde slaapapneu erg gevaarlijke gevolgen hebben. Zo zijn beroepschauffeurs met apneu drie tot tien keer zo vaak betrokken bij een verkeersongeval in vergelijking met chauffeurs zonder deze aandoening.

Klachten door uitstel behandeling

Een gegeven is dat langdurig uitstel van behandeling van slaapapneu gepaard gaat met een veelvoud aan klachten; hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes met langdurig ziekteverzuim als gevolg. Door zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen kunt u deze klachten terugdringen en eventueel voorkomen en kunt u sneller weer aan het werk.

Philips slaapapneu

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat de  gevolgen van slaapapneu zijn te vermijden. Apneu is goed te behandelen en met een tijdige diagnose en adequate behandeling kunt u normaal blijven functioneren in werk en gezin. Een snelle opsporing en adequate behandeling is dus van belang.