Uitstel van behandeling kan ernstige gevolgen hebben

Een te late diagnose van slaapapneu kan ernstige gevolgen hebben. Op persoonlijk vlak heeft dit veel impact. Wanneer iemand jarenlang een slaaptekort opbouwt heeft hij of zij minder energie en last van slaperigheid overdag. Op fysiek vlak zijn de gevolgen in veel gevallen ernstig. Denk daarbij aan hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk en diabetes. Minder dan de helft van de werknemers met onbehandelde slaapapneu werkt nog. Een groot deel gaat eerder met pensioen en de arbeidsongeschiktheid is erg hoog.

Werknemer is lange tijd niet inzetbaar

De tijdsduur tussen verwijzing voor een slaaponderzoek en opstart van de behandeling kan normaliter oplopen tot drie maanden. Door de lange wachttijden kan een werknemer vaak niet ingezet worden. Dit heeft praktische en financiële consequenties voor zowel werkgever als werknemer.

Extra kosten door langdurig verzuim

Werknemers die te laat gediagnosticeerd worden kosten tien keer zoveel dan werknemers die behandeld worden of reeds behandeld zijn. Een verzuimende werknemer kost circa 250 euro per dag. Het ziekteverzuim en de arbeidsongeschiktheid door slaapapneu kost Nederland per jaar meer dan 1 miljard euro. Vaak worden de gevolgen van slaapapneu wel behandeld maar niet gerelateerd aan de werkelijke aandoening slaapapneu. Hierdoor wordt de eigenlijke oorzaak  niet behandeld en nemen de klachten in ernst toe. Vroegopsporing van werknemers met potentiële slaapapneu is dus in ieders belang.